dissabte, 8 de novembre del 2014

Gratin de bolets i patates

Presento una recepta versàtil que pot servir tant com a guarnició d'un plat de peix o de carn (per què no unes galtes de vedella amb salsa?) o com a primer plat perquè en té prou entitat. Tot dependrà, és clar, de la mida de la ració.



Es tracta d'un gratinat que es fa en safata de forn i adquireix forma de milfulls en què s'intercalen capes de patata fina laminada amb capes de bolets saltejats. Tant pels ingredients, com per l'estona de dedicació com per la tècnica que demana, estem davant d'una recepta ben assequible.

Ingredients:

- 400g de patata laminada
- 200g de ceps i bolets
- 50g d'oli d'oliva
- 500g de nata (35% matèria grassa)
- 40g d'all picat
- Sal
- Pebre

Elaboració:

Primerament, preescalfem el forn a 140º.

Mentrestant, bullim en una petita olla la nata amb l'all molt ben picat i salpebrem. Des que arrenca el bull, cuinem a foc lent uns 7 minuts. Colem i reservem.




En una paella amb una mica d'oli d'oliva, saltegem els bolets tallats a làmines.



Aleshores, un cop tenim aquestes dues preparacions enllestides, banyem una safata de forn amb una petita pel·lícula de la crema d'alls, sobre la qual començarem a muntar una primera capa de patates laminades, que posarem ben juntes per tal que no quedi cap forat i per facilitar que ens quedi una estructura ferma. Després, sobre la capa de patates, n'estirem una amb els bolets. I així successivament, sense necessitat d'anar afegint gaire més crema d'alls perquè hem d'anar pressionant amb les mans cadascuna de les capes mentre les fem i, d'aquesta manera, la crema tendeix a anar pujant i amarant tot el cos del gratin. És millor tendir a fer curt de crema que no pas excedir-se'n. L'última capa haurà de ser de patates.







Finalment, enfornem a 140º durant 1h i 15 minuts o bé, si anem justets de temps, a 180º durant 45 minuts. Però compte, si optem per la cocció curta, el gruix de les patates laminades haurà de ser més prim, evidentment. A més, per facilitar un toc daurat en superfície, les podem gratinar en els últims minuts fins que adquireixin aquest color torrat que ens donarà també una mossegada més cruixent.





Deixem reposar, desemmotllem i emplatem com més ens agradi.



Salut!

(Data: 9 d'octubre de 2014)

(Recepta del cuiner / professor @Patxi Aranguren)

2 comentaris: