dijous, 20 d’octubre del 2016

Samfaina

Una de les preparacions a base de verdures que són més versàtils és la samfaina. Pot ser un acompanyament però alhora té prou consistència i personalitat com perquè per ella mateixa, sola, sigui tot un plat, per exemple per posar sobre una llesca de pa torrat, o al plat amb un ou escumat o mollet per sobre... és deliciós.

Ingredients:



- 2 cebes petites
- 2 dents d'all
- 3 pebrots vermells petits
- 4 pebrots verds petits
- 2 carbassons
- 2 albergínies
- 4 tomàquets branca (ratllats)

Elaboració:

Abans de començar a coure res, convé preparar tots els ingredients tallant-los aproximadament a la mateixa mida. A mi m'agrada un terme mig, ni molt gran que dificulti la cocció i menjar-lo fàcilment, ni molt petit perquè existeix el perill que es trenquin i es difuminin en un magma o salsa gruixuda. Això, en qualsevol cas, segons les preferències de cadascú.

Un cop tenim tot això preparat, en una pella prou fonda i ampla (o en dues, perquè en farem força quantitat), posem l'all laminat amb una mica d'oli. Abans no agafi color, hi incorporem la ceba i deixem que es vagi fent una mica.

A continuació, ja podem posar-hi la resta d'ingredients excepte els tomàquets: els pebrots, els carbassons i les albergínies. Remenem, tapem, i que es vagin fent amb l'ajuda de la seva mateixa aigua de vegetació i el vapor que en sortirà.




Per últim, aleshores, destapem i ratllem sobre la cassola els tomàquets, que donaran un extra d'humitat amb la qual acabar de cuinar el conjunt. Ja no tapem més perquè interessa que tot plegat es redueixi a sec o gairebé.

I ja la tenim preparada per servir, per exemple per acompanyar un bacallà (aquí, la recepta) o també, per què no, per congelar (congela i descongela força bé).



Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada