dissabte, 31 d’agost del 2019

Pastís de fruita d'estiu al toc de pebre rosa i fonoll

Anem amb un pastís de temporada molt bàsic i bastant rústic, de resultats ben bons. El vaig improvisar i es compon d'un pa de pessic (de Vic), una crema pastissera, i tot de talls de fruita de pinyol de les quals tenia excedent a la nevera. I per donar-li un toc diferenciador, i per provar, li he volgut aportar un aroma extra a partir del pebre rosa, que m'agrada especialment amb la fruita, i del fonoll. I he de dir que a casa ha convençut, especialment a mi.


Ingredients:

- Pa de pessic:
  - 6 ous
  - 25g farina fluixa
  - 25g farina comuna
  - 100g midó de blat de moro (Maizena)
  - 150g sucre

- Crema pastissera:
  - 500ml llet sencera
  - 120g sucre
  - Vainilla
  - 100g rovells d'ou
  - 50g midó de blat de moro (Maizena)

- Cireres
- Albercoc
- Nectarina
- Pebre rosa (opc.) (o altres)
- Fonoll (opc.) (o altres)
- Rom (opc.)
- Sucre

Elaboració:

Per al pa de pessic, separem els rovells de les clares, excepte en el cas d'un ou sencer, que deixarem amb el bol on haurem posat els rovells. En aquet bol, hem de blanquejar els rovells amb la meitat del sucre de la recepta, fins que almenys doblin el volum.

En l'altre bol, muntem les clares a punt de neu, amb la segona meitat del sucre.

Només ens falta integrar els dos motlles, tot intercalant les farines i el midó, amb moviments suaus i envolvents per no perdre gaire aire.

Enfornem en motlle encamisat a uns 180º durant mitja hora, o bé fins que sigui cuit. Un cop fred, desmotllem i ja podrem tallar per farcir.



Per a la crema pastissera, infusionem la vainilla en la llet al foc i el sucre. Al principi, hem de "sembrar" el sucre, remoure'l, perquè se'ns dissolgui correctament.

A banda, integrem el midó amb els rovells. 

Un cop arrenqui el bull, vessem sobre el bol dels ous, a poc a poc, tot remenant. Retornem al foc i ho deixem, sempre remenant, fins que obtinguem la textura de crema. Deixem coure un minut més perquè el midó es cuini.

Reservem en fred tapat a pell amb paper film.

Part de la fruita, cireres i albercocs, les saltegem sobre una mica de sucre al foc. Hi incorporem la fruita, per separat, quan sigui caramel. Hi afegim també el pebre i les llavors de fonoll (només una mica!). Desglacem amb una mica de rom. No deixem coure gaire, perquè la textura de la fruita se'ns mantingui ferma.



Pel que fa a la nectarina, la tallem a mode de carpaccio, a làmines ben primes, que aniran a la part superior del pastís.

Tallem transveralment el pastís, l'empapem de rom per les bandes de la molla. Farcim amb crema. Sobre la crema, hi distribuïm la fruita. Coronem amb la nectarina.






Podem tapar, o bé deixar al descobert.



Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada