dilluns, 5 de desembre del 2016

Carxofes al vi Fino de Jerez

De vegades, les receptes més fàcils i ràpides donen com a resultat platets d'autèntic festival que fan sucar-hi pa fins no deixar ni una sola engruna. Aquest és el cas d'aquestes carxofes, que vaig comprar sobtadament quan ja pensava que no en trobaria cap altra més que estigués en condicions, ja ben entrada la primavera.



Es tracta d'una preparació que respecta absolutament el gust tan personal de la carxofa i que fins i tot el realça o el matisa gràcies al sofregit previ, molt gustós, sobretot gràcies al vi de xerès que s'hi afegeix.

Ingredients:

12 carxofes tallades per la meitat, cua inclosa
2 dents d'all, laminats
2 llesques primes de cansalada
2 cullerades petites de farina comuna
50 cl de vi Fino de Jerez, envellit
Un bon raig de brou de pollastre
Brou de cocció de les carxofres
Safrà (opcional)

Elaboració:

D'una banda, fem una precocció de les carxofes, a l'anglesa: aigua bullint en cassola amb sal i farina, durant uns 15 minuts. Reservem en aigua freda.



Alhora, en una paella una mica fonda i antiadherent, comencem sofregint la cansalada tallada a petits quadrets fins que sigui cruixent, i reservem. En la mateixa paella, amb el greix que hi haurà, sofregim l'all i la ceba, fins que estiguin ben potxadet, sense agafar gaire color.



Aleshores, per assegurar-nos una salseta ben lligada, apliquem un singer de farina (2 cullerades petites). Remenem una mica perquè cogui i afegim el vi, que reduirà i anirà creant en la paella una mena de roux que haurem d'anar treballant i rebaixant. Això ho aconseguirem anant-hi afegint tant el brou com el mateix aigua de cocció de les carxofes.




Quan tinguem la consistència destitjada, que ha de ser suficent per cobrir les carxofes precuites, les hi incorporem perquè s'acabin de coure en aquesta salseta. Si fem curts de salsa o espesseeix massa, mullem amb més quantitat i anem remenant perquè no se'ns enganxin. Podem tapar la cassola per facilitar la cocció completa.



Hi tornem a afegir la cansalada, corregim de sal i pebre i servim.

Plat molt gustós i textura de les carxofes molt toveta, com si les haguéssim confitat.



Sovint, dubtem amb quina copa acompanyar les carxofes. En aquesta ocasió, ho vam fer amb el Bayanus Gran Reserve d'Agustí Torelló Mata. I ha estat un encert perquè el plat no ha passat per sobre i el cava, elegant i profund, ha contribuït a rebaixar la potència del menjar. Ha estat un encert.



Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada