divendres, 16 de desembre del 2016

Sardines confitades en oli infusionat

Una de les maneres que podem "cuinar" les sardines és així, tot just confitant-les en oli d'oliva verge extra. És una opció per fer rebost, ja que dins l'oli tindrem feta una conserva que durarà força temps a la nevera.


M'he basat, tot i que no al peu de la lletra, en la manera com les confita Ixak Salaberria, xef del restaurant Fagollaga (Hernani).

Ingredients:


- Sardines (recomano fer-ne en quantitat, per tenir un bon rebost a la nevera)
- Oli d'oliva verge (abundant)
- Julivert

Elaboració:

Primerament, hem d'anar netejant les sardines: les escapcem, en treiem els budells, l'espina central i les filetegem. Les submergim en aigua ben freda o amb glaçons per acabar-les de netejar i desagnar.


Ara les salem aplicant una salmorra en sec, és a a dir, cobrint-les de sal (o de sal i sucre a parts iguals) durant 5 minuts.
Alternativa a aquesta salmorra: les salem submergint-les en una salmorra al 10% (100g de sal per litre d'aigua). Les podem tenir així 24 hores dins la nevera.



Un cop passat aquest temps, les passem ràpidament per aigua per netejar la sal sobrera. Les estenem en una safata on càpiguen totes esteses sense amuntegar-se gaire, amb un mínim d'espai entre elles.


Aleshores, posem l'oli a escalfar a foc ben baix, amb l'ajuda d'un termòmetre, que s'haurà de situar entre els 50º i els 60º. Dins, hi podem posar alguna herba, un bitxo, o un all... el que més ens agradi, per infusionar i aromatitzar l'oli. En aquest cas, només julivert. 


Per acabar, quan tinguem l'oli a punt, el vessem (amb les herbes i acompanyament escollit en cada cas) sobre les sardines dins la safata, i amb aquesta escalfor tindran suficient per confitar-se. Quan refredi, guardem en nevera i les anem utilitzant a mesura que ens en calguin. 


Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada