dimarts, 20 de desembre del 2016

Gall negre del Penedès amb la seva cresta al vi ranci, acompanyat amb vi L'Indià


Teníem uns trossos de gall negre per casa des de feia un cert temps i demanaven ser cuinats ja.

Mentre que al Nadal passat el vam cuinar a mode mar i muntanya (aquí, el post), en aquesta ocasió l'hem fet de forma més senzilla però ha quedat igualment bo. L'ingredient principal, amb el permís evident del gall negre, és clar, ha estat el vi ranci que vam comprar a Sant Josep Vins (Bot, Terra Alta).

Ingredients:

- Un quart aproximat de gall negre
- 1 cabeça d'alls
- 250ml vi ranci
- Oli
- Sal
- Pebre
- Farina
- Romaní
- Brou

- Guarnició: patates al forn amb romaní (aquí, la recepta)

Elaboració:

Primerament, posem els trossos de pollastre en una salmorra d'1'5 litres d'aigua per uns 100g de sal. El podem deixam al voltant de 12 hores, en nevera. Ho fem perquè la carn sigui més tendre, encara que aquest pas és prescindible.


Amb la meitat dels alls, els pelem i els fregim en una paella al foc amb una mica d'oli fins que agafin color. Reservem.



Salpebrem i enfarinem els trossos de pollastre i els marquem a consciència a la mateixa paella, per tots els costats.


Quan ho tinguem, reincorporem els alls a la paella, hi espolvorem els aromàtics que volguem (en el meu cas, romaní sec), i la resta de dents d'all, en aquesta ocasió, laminats. Aleshores, després de remenar una mica tots els ingredients durant un parell de minuts, mullem amb un got de vi ranci. Tapem i deixem cuinar a foc mig-baix durant aproximadament una hora, o bé fins que la carn s'estovi.


Com que estem davant d'una espècie més dura que un pollastre bròiler comú, necessitarem ben bé una hora per coure el gall, per la qual cosa, per molt que el cuinem tapat, caldrà que hi afegim més líquid. Podem fer servir aigua més vi (potser blanc ja) o, en el meu cas, brou gelatinitzat que tenia en la nevera d'haver bullit una careta de porc. Va molt bé perquè contribueix a espessir la salsa final de la nostra recepta.


Quan el tinguem ben cuit, més tovet, apaguem el foc i deixem reposar fins a l'hora d'emplatar. Si resposa, ens agradarà més. Si cal, reservem i deixem el brou al foc fins que redueixi i tingui la textura de salsa.


Emplatem juntament amb la creta de l'animal (cuita de la mateixa forma que la resta del gall i la resta de menuts) amb unes patates al romaní al forn (aquí, la recepta) i posem per sobre una mica de julivert, que ens donarà frescor i color.




Acompanyem d'una genial Garnatxa Blanca de Pinell del Brai (Terra Alta): L'Indià, de Pagos de Hibera. Cos, acidesa, punt finíssim d'oxidació agradable, fruita...


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada