I gairebé sense adonar-me'n, Cuino Ergo Sum fa 3 anys que cuina, que menja,
que beu, que visita, que comparteix, que aprèn, que (es) desvirtualitza i, en
definitiva, que gaudeix tant de la cuina com de la gastronomia.
2016 va començar molt bé al gener duent-nos fins a Euskadi, en una escapada
que va tenir com a protagonista la sidra. Memorable el restaurant Goiko Itturri
i el menú sidreria de Petritegi.
|
Kokotxas de Goiko Itturri |
|
Txuleton a Petritegi
|
No és cap escapada però al febrer, molt memorable, el tast de formatges i maridatge a Espai Kru: una bacanal en tota regla per escollir la carta de formatges de la temporada en aquest restaurant: de traca i mocador. Amb la col·laboració i Vila Viniteca.
Al març va ser el torn de La Rioja, on acostumem a anar pràcticament un cop
l'any. Per recordar les visites de Ramon Bilbao, Luis Cañas i el dinar de
Rincón de Emilio, que malauradament ha tancat portes.
Al maig, cap al Bierzo, que no coneixia, però passant abans per Burgos i
una incursió formatgera ràpida a la Quesería Jarradilla, sensacional. Els vins
i la cuina del Bierzo... impressionants: visita a Castroventosa, entre
d'altres... Degustació de botillo, embotits, Mencía,
|
tast embotits León |
|
Tast de formatges artesans locals de la província de León |
|
Visita a la Bodega Castro Ventosa (Bierzo)
|
|
Quesería Jarradilla |
|
Lechazo (La casa torcida, Palencia) |
|
Botillo del Bierzo |
|
Vins Mencía i Godello (Bierzo) |
Al setembre, cap al Somontano, on també ens agrada fer-hi incursions cada
anys, aprofitant que el tenim aquí a la vora. Vam gaudir força de la visita a
Viñas del Vero així com també de la gastronomia, a l'Hotel Más Monzón o al Vinobar.
|
Vinobar |
|
Restaurant Mas Monzón |
Però sens dubte, el més destacable va ser l'escapada a Andalucía, a
l'octubre. Aquí no hi anem pas cada any però quan hi anem, flipem i tornem
enamoradíssims del sud. I especialment memorable la primera parada que vam fer
una hora i mitja després d'haver arribat: Bodegas Urium, amb la rebuda de Rocío
i Mario... ens va deixar bona empremta, més enllà de l'etílica.
|
Bodegas Urium |
Per rematar l'any viatge, al desembre, doble escapada aprofitant el pont:
Andorra, on vam aprofitar per omplir rebost i per descobrir el restaurant 1940,
i una escapada 100% enològica a l'Alt Empordà, concretament a la zona dels
Aspres: Masia Serra i Vinyes dels Aspres. Quina delícia!!
|
Restaurant de l'Hotel Carlemany |
|
Fent rebost a Andorra |
|
Restaurant 1940 |
|
Vinyes dels Aspres |
|
Masia Serra |
A banda d'aquestes escapades, també han sigut remarcables les trobades d'un
dia amb els companys blogaires, la malaltada amb qui compartir experiències
gastronòmiques per diferents punts del territori català, que ens acosten als
petits productors, a descobrir productes artesans, a fires i mercats importants
del territori, cuiners, restaurants... Però sobretot, el més important
d'aquestes trobades o quedades és la companyia amb la resta de blogaires, amb
qui ho passem teta. Les trobades d'aquest any han sigut a Sant Vicenç dels Horts,
Molins de Rei, Caldes de Montbui (gastrothermalia), Berguedà (berguedanyam)
(amb txuleton inclòs per a mi!!), Urgell (kdadaurgell), Puríssima de Sant
Boi... Espero que l'any vinent n'arribin moltes més!
Ha sigut també un any important en la meva formació. Sobretot cal destacar
l'assistència a un curs apassionant d'immersió (gairebé literal) en el vi,
concretament català: l'Espai del Vi Català, conduït per Miguel Figina, amb la
presència d'elaboradors de totes les D.O.. Hem conegut la vinya i el vi que es
fa a Catalunya, i ens l'hem begut juntament amb una bona colla de companys,
molt malalts també pel vi, català.
D'altra banda, també he assistit a un curs de tast a càrrec de l'Enric
Soler, en Josep Grau i en Pol Turull, força interessant i un professorat de luxe.
Seguint amb la formació, però més cuinera: cuina japonesa amb Miho Miyata,
cuina índia, cuina peruana i cuina d'estiu...
|
Taller de cuina japonesa, amb Miho Miyata |
|
Taller de cuina fresca, amb Diego Molina |
|
Taller d'Indian Fast Food |
|
Taller de cuina peruana, amb Jeff Espinosa, de Warike Project |
Menció a part es mereixen els monogràfics d'altra qualitat a la Hofmann amb
en Pere Baño: cuina catalana renovada; cuina fresca; arrossos.
|
Monogràfic Hofmann: Arrossos |
|
Monogràfic Hofmann: cuina fresca |
I en el darrer trimestre, encara més cuina, a l'escola de la dona: cuina
marinera i història de la cuina i la gastronomia, que encara continuarà uns
mesos més, juntament amb d'altres que aniran començant el 2017.
|
Cicle de cuina marinera, amb Josep Jorquera |
|
Cicle d'història de la cuina i la gastronomia, amb en Toni Ribas |
2016 ha sigut un any en què el pa ha agafat força protagonisme. D'una
banda, el pa casolà que he anat fent a casa: pa de motlle i pa de pagès a banda
de diferents pans plans d'altres latituds, amb difeents farines i formulacions.
D'altra banda, pa artesà elaborat per petits artesans que he anat coneixent
darrerament, fins al punt d'iniciar una personal #rutabonpa, que començava a
l'Espiga d'Or de Caldes i continuava pel Forn Sistaré de Reus, Forn Areny
(Castillonroy), Forn Camats d'Agramunt, Forn Reig (Coll de Nargó), Cal Camilo
(Masquefa), Forn d'en Gil, Josep Rocamora, Montserrat, La Fogaina, Quixal, etc.
Continuarà, com a mínim, al llarg de 2017.
|
Forn de pa Areny (Castillonroy) |
Enguany em veig incapaç de destacar cap restaurant, plat, vi, lloc... són
molts, i tots sumen, al capdavall, un munt d'experiències que enriqueixen, i no
només el pur plaer golafre, sobretot quan és compartit.
|
Compartint esmorzar a Masia Serra (Empordà) |
Bon any nou a tothom, bones menges i bon beure... salut!
Quin post més xulo Albert!!! No ho oblidis mai...el millor són els blocaires. Sense aquesta comunitat no hi hauria tanta gresca...Una abraçada.
ResponEliminaGràcies Cristina, ja ho poso en valor, ja... Els companys bloggers no tenen (teniu) preu! Una abraçada i molta gastrogresca per al 2017!
EliminaSi que has fet activitats!!! Molt interesante el post.
ResponEliminaBon any 2017! Salut i àpats!
Gràcies Pepa, la veritat és que ha sigut un any ben aprofitat, i justament començant per allà on tu vas recomanar (Goiko Itturri). Per cert, crec que cap al març... hi tornem!!!
EliminaSalut!!