dimecres, 27 de desembre del 2017

Xampinyons farcits. Oriol Blanc dels Aspres 2015 (Vinyes dels Aspres, D.O. Empordà)

Una bona opció, per lleugera, ràpida i econòmica, per a aquests dies en què acabem de sortir de festivals gastronòmics nadalencs i estem a punt d'entrar en el segon round d'homenatges a taula.


Uns xampinyons farcits que admeten múltipes possibilitats tant d'elaboració com d'ingredients per al farcit. Nosaltres, en concret, en vam fer aquests tres tipus:

Ingredients:

- Xampinyons frescos (com més grossos, millor).
- Farcit 1: sobrassada i brie
- Farcit 2: sofregit de carbassa (aprofitament)
- Farcit 3: pernil ibèric i grana padano

Elaboració:

No pot ser més fàcil. Rentem els xampinyons, en treiem la tija (la reservem per a d'altres elaboracions) i ens quedem amb els barrets, que distribuïrem en una safata de forn. Salpebrem, hi posem un raig d'oli, i enfornem uns 10 minuts aproximadament a 180º fins que veiem que tenen un bon color de rostit.

Els treiem del forn, els posem cap per vall perquè eliminin tota l'aigua que hauran perdut (la podeu guardar per a d'altres elaboracions) i a continuació ja els podrem farcir, en aquest cas, amb els ingredients que hem vist abans.

Tornem a enfornar mínimament, tot just per escalfar el farcit i per fondre el formatge. I això és tot.


Nosaltres aquest cop els vam acompanyar amb un vi que ens agrada força: l'Oriol dels Aspres blanc 2015, un monovarietal de Garnatxa roja (Lledoner roig) elaborat pel Celler Vinyes dels Aspres, a l'extrem nord de l'Alt Empordà, a Cantallops (aquí, el post de la visita que hi vam fer). El raïm, molt característic de la comarca, és d'una vinya d'uns quaranta anys i dóna, com a vi jove, uns tocs herbacis i vegetals molt agradables, units amb una acidesa molt bona, que el fan facilíssim, dinàmic i divertit de beure. De fet, pot ser un bon vi com a punt de partida per anar desobrint l'àmplia gamma de referències que fan al celler, amb la qualitat com a nexe comú de totes elles.


Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada