dimecres, 18 de juliol de 2018

Gotets i pastís de mousse de llimona amb lemon curd

Una altra de les postres que més interessants trobo en aquesta època de l'any són les que tenen un alt contingut àcid perquè, com a mínim, fan la sensació de ser ben entradoretes, de passar molt bé, com si ajudessin a pair l'àpat previ. A més, no necessiten engegar el forn, i això també s'agraeix.


Aquesta recepta és la d'una clàssica mousse de llimona, enriquida amb una crema de llimona per potenciar el protagonisme cítric, amb dues possibles presentacions: o bé en got, o bé en pastís. Funciona igualment bé en els dos casos. També és opcional la cobertura superior de lemon curd, estalviable per als menys amants de les acideses.

Ingredients

Mousse de llimona:
- 60ml suc llimona
- 10g gelatina
- 400ml nata
- 250g sucre
- 150g clara d'ou
Lemon curd:
- 3 llimones (suc i pell)
- 30g midó de blat de moro (Maizena)
- 220g sucre
- 3 ous
- 2 rovells d'ou
- 100g mantega

Elaboració de la mousse:

Comencem fent una merenga italiana, és a dir, posant a bullir el suc de llimona amb 150g de sucre fins als 117º de temperatura.

Quan ho tinguem, comencem a muntar amb les barilles elèctriques la clara d'ou, primer lentament perquè tinguem unes bombolles més estables, i després més ràpidament. Quan comenci a escumar, hi anem afegint la resta del sucre de la recepta. 

Un cop ben muntat, hi anem afegint, a fil continu, l'almívar a 117º de temperatura, i seguim batent fins que la barreja refredi bastant. Reservem.

A banda, en un cassó, posem a escalfar 50ml de nata, on desfarem la gelatina que prèviament hem hagut de posar en remull. Deixem refredar.

En un altre recipient, comenem a muntar la nata restant. Un cop la tinguem, l'haurem d'incorporar al bol on teníem la merenga italiana, amb moviments envolvents i delicants. 

Finalment, hi incorporem al conjunt la nata amb la gelatina, que havíem deixat refredar una mica.

I tornem a deixar refredar durant un mínim de dues hores.

Elaboració del lemon curd:

En un bol, posem el suc i la ratlladura de llimona juntament amb el sucre i la mantega. A banda, en un altre recipient, amb la barilla integrem els ous amb el midó, formant una pasteta que integrarem en el bol anterior. Posem tot plegat al foc fins que agafi l'espesor de qualsevol crema i deixem refredar en fred.

Aleshores, amb això, ja podem començar a preparar l'emplatat:

1) Per al pastís, sobre una base per exemple de galeta (en una proporció de 200g de galeta per 85 de mantega fosa), hi aboquem una bona capa de mousse, que deixem caure sempre amb delicadesa. Un cop freda, per sobre, incorporaríem el lemon curd, que ens aportarà no només color sinó sobretot més gust de llimona i potència àcida. És millor conservar-ho en congelador i treure-ho fora uns minuts abans de consumir-lo. L'altra opció és nevera i posar-ho a congelar uns 15 minuts abans de servir.

2) Per als gotets, amb o sense la mateixa base de galeta, fem el mateix. Una bona capa de mousse i, per sobre, el lemon curd.Si mai volem prescindir de lemon curd, sempre hi podem posar, per exemple, algun ingredient que ens doni una textura cruixent que, si no, no en tindríem. En el nostre cas, uns festucs i una mica de pell (que podríem confitar en almívar) de la mateixa llimona.
En qualsevol d'aquestes versions, el resultat trobo que és força bo i acostuma a triomfar a taula.Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari