dijous, 1 de novembre del 2018

Bunyols de carbassa. Vi Avus dolç (Celler Cal Menescal, D.O. Terra Alta)

Anem amb unes postres clàssiques de tardor, especialment per Tots Sants, tot i no ser-ho tant com els panellets, és clar.



Enguany hem fet per primer cop uns bunyols de carbassa, que ens han convençut a la primera de canvi, tant pel seu color tant cridaner i llampant taronja com sobretot pel seu gust dolcenc en bona part natural de la mateixa carbassa, així com aquell toc de la canyella que tan bé hi va.

Els ingredients, l'elaboració... cap secrt, ben fàcils. Anem-hi!

Ingredients:

- 135g farina
- 300g carbassa
- 3g impulsor químic
- 25g sucre
- Ratlladura aranja
- 2 ous (M)
- Pessic de sal
- Pessic de canyella (pot anar en massa o en l'arrebossat amb el sucre)
- Sucre per arrebossar

Elaboració:

Pelem la carbassa i tallada a daus petits la fem coure en estoig al microones, fins que sigui tova. Triturem i reservem.



A banda, muntem clares a punt de neu. Reservem.



Passem la farina pel sedàs dins d'un bol i hi afegim l'impulsor, la sal, el sucre, la ratlladura d'aranja i els dos rovells d'ou. Remenem.

Hi afegim el puré de carbassa, Podem passar el túrmix sobre el conjunt perquè ens quedi una massa ben fina. Cal que tingui cert cos. Si ens falta consistència, hi afegim una mica més de farina. Si és massa seca (improvable, tendeix a quedar en tot cas més aviat líquida), hi afegiríem aigua.

Finalment, hi incorporem aire i voluem amb les clares muntades, amb l'ajuda d'una llengua, amb moviments envolvents, fins que estiguin del tot integrades. 


Deixem reposar la massa en fred durant almenys una hora.

Per acabar, només ens resta fer una bona fritura, per immersió, amb l'oli ben calent. En pocs minuts ens agafaran color i quedaran cuites. En sortir de la paella, arrebossem amb sucre i canyella i ja estaran llestes per tastar.


Compte, són un vici.


I encara podem viciar-les i viciar-nos més si ens omplim una copeta d'Avus dolç, que ja feia molt que no trèiem a taula (ens en quedava només un culet!) i que és una meravella. Garnatxa negra sobremadurada de la Terra Alta, del Celler Cal Menescal (aquí, el post de la visita). 


Es tracta d'un vi de licor al qual, abans de la plena fermentació, s'hi afegeix alcohol per aturar el procés i que quedi sucre residual del most. Després acaba envellint en botes de roure durant més d'un any, amb battonage inclòs.


Deliciós per separat, superior en armonia dels bunyols amb l'Avus.


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada