divendres, 6 de desembre del 2019

Tronc de nadal de trufa al cointreau

L'any passat, a casa ens vam animar a fer a casa el Tronc de Nadal. Realment, no suposa gaire feina i per als que gaudim fent masses i fent anar el forn, és fins i tot divertit i, a l'hora de decorar, creatiu. I el resultat final, un cop a taula, unànimement va agradar molt i molt a tothom, tant la trufa com, per a mi sobretot, la massa de bescuit.



Ingredients:

Per a la massa (planxa):
- 3 o 4 ous (210g aprox.)
- 125g sucre
- 125g farina
- 30g cacao (opcional si és vol un tronc amb massa fosca de cacao)
- 300g almívar TPT (150 aigua i 150 sucre)
- Raig de rom

Per a la trufa de cacao al cointreau:
- 750g nata
- 200g xocolata
- 50g sucre
- Raig cointreau

Decoració:
- Sucre en pols
- Xocolata ratllada
- Figuretes de xocolata

Per a la massa, hem de fer una planxa de bescuit genovès. Per tant, hem de començar separant els rovells de les clares, cadascuna de les quals les batrem amb la meitat del sucre de la recepta.

Comencem pels rovells, que és el que més triga. Ho hem de fer amb barnilles elèctriques, fins blanquejar força fins que es facin pics. 

Les clares, les muntem a punt de neu. Primer a velocitat lenta. Després, un cop comencin a muntar, hi afegim a poc a poc el sucre i anem pujant velocitat sobretot al final del procés.

Incorporem les clares als rovells, amb moviments envolvents amb la llengua pastissera. De mica en mica, intercalem també la farina tamisada, així com el cacao (si en poséssim. Nosaltres no en vam posar).

Estenem la genovesa sobre el paper de cocció i coem uns 10 minuts a 200º. Un cop fora del forn, encara en calent, li donem la volta al bescuit i el posem sobre un altre paper de forn, retirant el del principi delicadament.




Mullem amb almívar de rom. És un pas ben important perl tal que la xocolata no retiri humitat de la massa, que quedaria molt seca si no la hidratèssim.

Amb el paper de forn, li donem ja la forma de braç al nostre bescuit. Ja el tindrem preparat per farcir.

Per a la trufa, és molt aconsellable fer-la d'un dia per l'altre. Comencem escalfant la nata amb el sucre i, si es vol, un aromatitzant (vainilla). Al punt d'ebullició, vessem aquesta nata sobre la xocolata de cobertura.

Deixem que es desfaci la xocolata durant uns minuts, sense tocar-la. Després, ja podem fer-ho amb espàtula, per assegurar-nos que tota és fosa. Ara podem incorporar-hi el raig de cointreau.

Deixem refredar i guardem en nevera fins al dia següent, fins al moment del muntatge del tronc.

Per utilitzar aquesta trufa, només ens caldrà, en fred, muntar-la, com si fos nata, a punt fort.

Per al muntatge, estirem de nou la panxa de bescuit. La cobrim amb una bona capa de trufa. I tornem a embolicar en forma de braç.



Aleshores, per donar-li forma de tronc de nadal, nosaltres hem tallat dues parts generoses dels extrems, per fer com dues ramificacions del tronc. Per enganxar-les, simplement hem posat més trufa, a mode de cola. I cada extrem, l'hem tapat també amb trufa.

Per acabar, cobrim tot el tronc amb una capa de trufa, per on passarem les puntes d'una forquilla, simulant l'escorça del tronc.





Enllestim la decoració ratllant xocolata per sobre i cobrint amb una mica de sucre en pols i amb alguna figureta. Guardem en nevera fins al moment de servir.



I a triomfar un cop el portem a taula. Cal ser ràpid a l'hora de fotografiar el tronc perquè a taula, tot i no sobrar la gana, tampoc sobra la paciència per començar a talar aquest tronc.



Salut i bones festes!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada