dijous, 6 de setembre del 2018

Albergínia brasejada a la flama farcida de cuscús al zaatar. Vi La Moderna 2017 (Hotel Restaurant Nou Moderno, D.O. Terra Alta)

M'encanten les albergínies, de qualsevol manera: lasanya, mutabal, baba ganoush, caponata, escalivada i especialment farcides. Però ara que encara fa calor, el farcit clàssic, amb carn, se'm fa encara una mica massa potent.




És per això que en aquesta recepta proposo un farcit més lleuger no a base de proteïna sinó d'hidrats en forma de sèmola de blat: cous-cous. Tot i que ja té bon gust per ell mateix, l'enriquirem una mica més, a banda que acabarem amb altres productes per rematar i completar el plat.

I per acabar de gaudir-ne, tornem a maridar amb un vi que ens estimem especialment a casa: La Moderna 2017, el monovarietal de Morenillo que, com ja havíem dit en un post anterior, ens va obrir les portes als vins negres de la Terra Alta.

Anem amb la recepta...

Ingredients:

- 160g de cuscús
- 2 albergínies
- Olives negres sense pinyol
- Cogombrets
- Avellanes
- 2 tomàquets
- Zaatar
- Formatge (sec ratllat o de cabra)
- Sal
- Pebre
- Oli

Elaboració:

Les albergínies les podem escalivar pel mètode tradicional, senceres, al forn, i ja quedaran bé. Però en aquesta ocasió les he volgut donar un extra de torrat i fumat, i per això he triat coure-les de manera més agressiva (i econòmica): sobre els fogons de la cuina, amb l'ajuda d'una churrasquera, que va ser una molt bona compra. 

Un cop les tinguem, les deixem refredar i reservem.



A banda, coem el cuscús. Ho farem posant-lo en un bol, on hi vessarem el mateix volum en aigua bullint salada. Tapem amb paper film i deixem que s'hidrati la sèmola durant uns 5 minuts, després dels quals destapem, hi ruixem una mica d'oli (o mantega) i removem amb la forquilla perquè la sèmola quedi solta.

Dins del bol, quan sigui més fred, hi afegim els ingredients que més ens agradin. En el meu cas, unes olives negres, uns cogombrets envinagrats i unes avellanes mal trencades. Remenem.

Amb els tomàquets, els pelem i els tallem a daus petits: tomàquet concassé. Reservem.

El formatge, si és sec com en el nostre cas, el ratllem. Si és de cabra, el tallem a rodanxes.

Ja podem muntar les albergínies. Les tallem en rodanxes gruixudes, pressionem una mica amb la cullera per rebaixar la polpa i fer-hi espai, i farcim amb el couscous. Per sobre, hi posem tomàquet concassé, una mica de zaatar i, per acabar, el formatge.




Només resta gratinar mínimament, o com a mínm fondre el formatge i que tot plegat s'escalfi.




Emplatem i ens disposem a gaudir d'un platet que és realment tan bo com lleuger.


I, com comentàvem, acompanyem amb el nostre Morenillo de capçalera: La Moderna 2017. 





Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada