dimecres, 26 de setembre del 2018

Cuixes de guatlla en escabetx amb bulgur

La primera de les receptes amb aquesta tongada de guatlles segurament serà la més clàssica de les que acabaré fent: he triat un escabetx perquè m'agrada especialment l'època en què encara estem. Per molt que sigui tardor, el temps és encara estiuenc i els escabetxos jo els prefereixos o freds o tebis i, per tant, els aprecio més durant aquests mesos.



Tot i que ja teníem publicat al blog una proposta de guatlles amb bulgur (aquí, la recepta), aquesta d'ara no hi té res a veure perquè aquella anava en calent i era un plat més potent d'un cert xup-xup, però ben bo també.

Som-hi, posem-nos-hi, que és molt fàcil tot i que, per començar, convé tenir clar que serà molt millor cuinar-ho almenys un dia abans de menjar-lo perquè tots els elements de l'escabetx acabin de macerar i donar gust a les guatlles i al mateix escabetx.

Ingredients:

- cuixes de guatlla
- 2 cebes
- 1 cabeça d'alls
- 3 pastanagues
- 1 grapat pebre negre en gra
- 1 grapat d'orenga
- 1 branca romer fresc
- 1 branca romaní fresc
- 4 fuller llorer
- 500ml. vi blanc
- 250ml vinagre Chardonnay
- 500ml. d'oli d'oliva verge extra
- Bulgur

Elaboració:

Tallem en mitja juliana les cebes i a bastonets les pastanagues.

En una cassola posem 500ml d'oli, escalfem a foc baix i hi afegim les pastanagues i les cebes, els dents d'all encamisats però matxucats i deixem cuinar a foc suau durant 15 o 30 minuts perquè vagin aromatitzant l'oli.

Aleshores, hi afegim el pebre negre, les herbes i un punt de sal.

Hi posem el vi blanc i deixem que es cuini 5 minuts perquè n'evapori l'alcohol. A continuació, hi posem el vinagre i apugem el foc fins que trenqui a fer xup-xup, mantenim 2 minuts i baixem a foc mig-baix, perquè bulli molt lentament, com un pil-pil.





A banda, marquem les cuixes de les guatlles en una paella a foc fort amb una mica d'oli i, quan hagin agafat color, les introduïm dins de l'escabetx. Cuinem a foc baix, tapat, durants uns 30 minuts, fins que veiem que la carn és cuita.



Deixem refredar i és molt recomanable menjar-lo, com a molt d'hora, el dia següent.

D'altra banda, per a l'emplatat, haurem de tenir cuit i refredat també el bulgur, el blat de moro escairat i precuit. El meu, es cou amb 2'5 parts d'aigua bullent i salada ( o brou d'au) per 1 de bulgur, primer a foc mig durant uns 7 minuts i, per acabar, fora del foc i tapat fins que s'hagi begut tota l'aigua (o brou). En aquest cas, el bulgur l'acabarem amb un saltejat en paella al foc, perquè aguanti millor la textura quan el reguem amb l'escabetx.

Emplatem amb un llit de bulgur saltejat i, per sobre, hi disposem les cuixetes que regarem bé amb l'escabetx amb les seva pastanaga, ceba i herbes.





Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada