diumenge, 21 de juny del 2020

Arròs de galeres i calamarsons. Txakoli Urkizahar 2016 (Urkizahar, Getariako Txakolina)

La nova proposta arrossera del blog és aquest de galeres i calamarsons, que ha quedat especialment bo.



A més, estic especialment content també de com de bé hem maridat: pensàvem que podria ser una bona opció per al Txakoli Urkizahar 2016, la darrera ampolla de les que ens vam endur d'aquella extraordinària visita a un lloc tan especial com Beizama (aquí, el post de la visita), on tan bé ens van acollir en Luisja i la Igone.


El vi, tot i els anys, estava fresquíssim, potser ha perdut una mica de nervi però segueix tenint el puntet electritzant que tant s'agraeix a l'hora de menjar. Fa salivera i et fa viatjar directament fins al cor de l'interior de Gipuzkoa.



Ingredients:

- 500g calamarsons
- 250g galeres
- 4 carxofes
- 1 ceba
- 2 grans d'all
- 3 tomàquets madurs
- 300g arròs bomba
- Raig d'oli d'oliva verge extra
- Raig de vi blanc
- 1 litre de fumet de peix
- Sal

Elaboració:

Primer rentem el peix i els calamars els tallem a rodanxes. Reservem.

A la paella, amb un raig d'oli d'oliva, enrossim la ceba tallada ben menuda. Salem.

Un cop enrossida, hi afegim els alls, tallats ben petits també, i les carxofes, tallades a octaus.

Passats uns minuts, hi afegim els calamarsons, al centre de la paella amb l'objectiu de marcar-los bé i daurar-los. Posem també les galeres per daurar-les una mica i que perfumin la marca de l'arròs. Un cop en aquest punt, hi afegim el raig de vi blanc. Evaporem. Aleshores, hi afegim els tomàquets ratllats i deixem coure i reduir.

Retirem les galeres, que afegirem quan faltin escassos minuts per acabar la cocció de l'arròs. Escalfem el fumet. Mentrestant, anacarem l'arròs i mullem amb el fumet. Deixem al punt que ens agradi, a nosaltres grenyal, amb una certa mossegada.


Ens ha quedat un arròs gustosíssim, més aviat sec, per llepar-se els dits.


El maridatge amb el txakoli ha sigut espectacular.




Salut, osasuna!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada