Presento una nova recepta de pa que vaig descobrir llegint el llibre Pa i Salut de Xavier Barriga. L'he respectada bastant però l'he adaptada una mica.
Tal com ens podem imaginar, la recepta que veurem a continuació serà molt interessant nutricionalment gràcies a l'ús d'ingredients com la farina integral de sègol, de què per tant aprofitarem tota la fibra i les bondats d'aquest cereal desprovist de gluten, així com també ens beneficiarem de les propietats de la fruita seca, riques en greixos saludables i en minerals. La xocolata negra, tot i ser un element molt més secundari en quantitat dins d'aquesta recepta, també ens aportarà antioxidants, teobromina i algun mineral tot i que no fàcilment assimilable, segons tinc entès.
Cal dir que aquest farcit el podem variar en funció dels nostres gustos o del que tinguem en aquell moment en el rebost. Només cal que tingui un cert sentit i anar amb cura amb les quantitats (amb les que aquí presento, queda un molt generosament farcit.
Per cert, no cal dir que a banda de saludable, amb aquesta recepta obtindrem un pa de gust molt bo i potent. Però no ens hem d'esperar un pa de motlle a l'ús, tipus bimbo, sinó que hem de tenir en compte que estem treballant únicament amb farina de sègol, sense gluten, i per tant el pa en cap cas podrà pujar-nos en excés ni ser gaire aeri, més aviat al contrari. També s'explica perquè no hi afegirem cap greix: ni oli, ni mantega, ni ou... per la qual cosa és impossible aconseguir, amb aquesta base d'ingredients, un pa tipus bimbo clàssic. En canvi, es tracta d'un pa de molla força densa i atapeïda. A mi, ja m'agrada, i més si a cada mossegada et pots trobar un festuc, una ametlla, xocolata, o tots tres alhora.
A més, es tracta d'una recepta força senzilla i ràpida de fer, no necessita amassat. Veiem-la:
Ingredients:
- 500g farina segòl integral
- 500ml aigua
- 12g sal
- 1g llevat
- 200g festucs
- 80g ametlles
- 20g de panses
- 30g xocolata negra
Elaboració:
És tan senzill com barrejar i remenar dins d'un bol la farina amb l'aigua. A continuació, hi afegim el llevat, diluït amb una gota d'aigua perquè l'integrem més fàcilment a la massa.
Quan la massa la tinguem mínimament desenvolupada (dins del que cap, ja no que hi ha gluten a formar) hi incorporem el farcit: festucs, ametlles i panses senceres, i la xocolata a trossets més petits. Distribuïm bé, tapem, i deixem llevar per espai aproximat de dues hores.
Un cop transcorregut aquest temps, distribuïm la massa, en el meu cas, en un parell de motlles encamisats, un més llarg que l'altre. Convé que distribuïm la massa uniformement al llarg del motlle i que la mirem de nivellar tant com poguem.
Deixem fermentar uns 30 minuts més.
Només resta enfornar a 250º o a tot el que doni el forn. Quan introduïm el motlle dins, baixem la temperatura a 200º i mantenim la cocció durant uns 25 minuts. Aleshores, ja podrem desmotllar i deixar refredar sobre reixeta.
A gaudir de cada tall: tingueu en compte que amb una petita ració, ja farem perquè el pa és dels que atipen, són molt poderosos, tant com l'energia que ens donaran de bon matí per esmorzar i sortir a la feina (o millor, a córrer i fer esport!).
Fotos d'un altre pa que segueix la mateixa recepta però posant més xocolata i nous (sense panses):
Salut panarra!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada