dimecres, 13 de maig del 2020

Orada unilateral amb salsa americana i guarnició de trenette allo scoglio. Conca d'Orcau Macabeu 2014 (Terrer de Pallars, DO Costers del Segre)

Anem amb un plat complet i saborosíssim en què el protagonisme se l'endú l'orada, fresca, tot just cuita senzillament a la unilateral, però amb una americana molt ràpida i intensa. I, per acompanyar, una mica de pasta llarga amb calamars i gambes, amb el cap de les quals haurem aprofitat per fer l'americana.


Per acompanyar, matem el Conca d'Orcau, un monovarietal de Macabeu que ens ha entusiasmat.


Ingredients:

- 2 orades
- 100g de pasta trenette
- 5 cullerades de tomàquet triturat
- 2 dents d'all
- 4 calamars frescos
- 4 gambes
- Raig de vi blanc
- Fumet de cloïsses
- Oli
- Sal
- Pebre
- Midó de blat de moro
- Raig de conyac
- Nou de mantega

Elaboració:

Haurem de començar per l'americana. Posem els caps en un cassó al foc, i els anem matxucant amb un morter. Quan siguin ben torrats, desglacem amb el raig de conyac. Reduïm. Mullem amb aigua i concentrem. Finalment, decantem els caps, filtrem, ajustem de sal i pebre, i acabem de trobar la textura de napat. Per afavorir-hi, ens podem ajudar d'una mica de maizena dissolta en aigua freda. Amb el foc apagat, arrodonim amb una nou de mantega.

Per als trenette, saltegem uns alls a la paella. Allà, marquem les gambes amb pell (sense cap) i les retirem (la pell, la traiem i la posem en el cassó de l'americana). A continuació, saltegem les tires de calamar. Posem una mica de tomàquet triturat. Reduïm. Podem mullar amb vi blanc. Mullem també amb una mica de fumet de cloïsses que teníem congelat d'una altra recepta.

A banda, bullim la pasta. Un cop cuita, al dente, la integrem a la paella, on hi acabarem posant també en l'últim moment les gambes.

L'orada, tallada a filets, la marquem unilateral, començant per la pell, en una paella, a foc ben fort. Quan tinguem una capa cruixent a la pell, girem i coem mínimament. 

Ja podem emplatar.



I ens anem servint el vi...



Salut!

1 comentari:

  1. Com m'agrada aquesta salsa, a veure si faig l'americana tarragonina per aquí!!!

    Salut!

    ResponElimina